no_alcohol

Зъбните импланти са сериозна инвестиция във вашето орално здраве и тази публикация има за задача да ви представи рисковете за този тип лечение при употреба на алкохол както непосредствено преди/след операцията, така и в дългосрочен план.

 Най-общо алкохолът има негативно влияние върху процеси и системи в тялото, които са ключови за успеха на имплантологичното лечение:

  • влошава се функционирането на сърдечно-съдовата система и се нарушава кръвен поток;
  • влошава се работата на имунната система;
  • затруднява се усвояването на витамини и минерали;
  • намалява слюноотделянето (алкохолна сухота в устата) и така се нарушават естествените процеси на самопочистване и редуциране на киселинноста в устната кухина т.е. увеличава се риска от бактериални инфекции.

Може ли да се консумира алкохол непосредствено преди операцията?

Не, това е абсолютно противопоказно!

Ако консумирате алкохол непосредствено преди операцията, това увеличава вероятността от усложнения. На първо място е фактът, че алкохолът разрежда кръвта и това може да доведе до по-обилно кървене по време на процедурата и веднага след нея. Следващ проблем може да бъде намаляване на ефективността на използваните анестетици (упойки) т.е. увеличава се риска от по-голяма болка по време на манипулацията.

Ако изпитвате тревожност или страх преди поставяне на дентален имплант, не посягайте към алкохола, а се посъветвайте с лекаря с помощта на какви медикаменти можете да неутрализирате тези състояния.

Колко време трябва да се изчака, преди да се пие алкохол след операция за поставяне на зъбни импланти?

alcoholИзвестно е, че алкохолът променя структурата на кръвта, като намалява нивата на хемоглобина – протеин, отговорен за пренасянето на кислород. Тъй като кислородът е от решаващо значение за много аспекти на заздравяването на раните, липсата му би попречила на бързото заздравяване на раните и същевременно би увеличила податливостта към инфекции.

Освен това алкохолът разрежда кръвта, което може да попречи на образуването на кръвен съсирек на мястото на оперативната намеса. Съсирекът е от съществено значение за заздравяването, тъй като действа като бариера, предпазвайки областта от бактерии.

При тежка злоупотреба с алкохол след поставяне на зъбен имплант може да се получи усложнението аваскуларна некроза (остеонекроза). Това е нетипично усложнение, при което кръвоносните съдове, които пренасят основни хранителни вещества към челюстта, се запушват и настъпва умъртвяване на костта. Прекомерната консумация на алкохол повишава риска от аваскуларна некроза, тъй като се увеличава съдържанието на мазнини в кръвта и с това нараства риска от образуване на атеросклеротични (холестеролови) плаки, които стесняват в кръвоносните съдове.

Алкохолът може да окаже негативно въздействие върху образуването на нова кост около импланта и срастването му с нея (мед. остеоинтеграция).

Известно е, че алкохолът влияе на кръвообращението, а нормалният кръвен поток е от решаващо значение за доставянето на кислород, хранителни вещества и имунни клетки до мястото на операцията. Нарушеният кръвоток може да възпрепятства образуването на нова кост около импланта.

Прекомерният прием на алкохол може да наруши прикрепването към повърхността на импланта на остеобластите – клетките, отговорни за регенерацията на нова кост, като същевременно се увеличава остеокластната активност – функцията, отговорна за разграждане на костната тъкан (мед. костна резорбция).

Алкохолът може да повлияе на метаболизма на минералите, включително на калция, който е важен компонент на костите. Нарушаването на калциевия метаболизъм може да застраши образуването на нова кост.

Първите няколко дни след операцията са най-важни за оздравителния процес. Вашият лекар със сигурност ще препоръча да се въздържате от всякаква консумация на алкохол в продължение на поне 3 дни. Дори и след тези първоначални 72 часа засилената консумация на алкохол може да доведе до усложнения като образуване на кръвни съсиреци или прекомерно кървене.

Обикновено след 2 седмици оперативната рана във венеца на мястото на поставяне на импланта е напълно заздравяла, но това е само началото на целия процес по възстановяване и срастване на импланта с околната кост.

Образуването на витална кост около импланта, така че той да може надеждно да носи дъвкателното усилие, продължава минимум 2 до 6 месеца (периодът зависи от използваните импланти и  индивидуалните особености на пациента, здравословното му състояние и приема на лекарства в при наличие на хронични заболявания). През това време е препоръчително колкото е възможно намаляване на приема на алкохол, особено на големи количества концентрати.

Дългосрочни рискове от употребата на алкохол за преживяемостта на зъбни импланти

Всички вредни ефекти от злоупотребата с алкохол, които увеличават рисковете от бактериални инфекции в тялото и в частност в устата, създават риск от развиване на перимукозит (възпаление на меките тъкани) или периимплантит (възпаление на костната тъкан около импланта, свързано със загуба на кост).

При късно диагностициране на периимплантит загубата на кост може да е толкова голяма, че да наруши стабилността на импланта и той да стане подвижен. Това почти сигурно означава, че имплантът трябва да бъде отстранен и трябва да бъде проведено лечение на инфектираното място. Ако загубата на кост е много голяма и прогнозата за регенерация е лоша, може да се окаже, че не е възможно поставяне на нов имплант.

Алкохолът влошава работата на имунната система. Това означава, че организмът става по-податлив на вирусни инфекции, които лесно могат да прераснат в бактериални.

Friends Drinking Beer At Pub. Men Hands Raising Toast With Cold

Типичен проблем при консумация на големи количества алкохол е изсушаващия ефект върху организма (дехидратация), включително и върху устната кухина. Слюнката овлажнява устата за по-голям комфорт, отмива бактериите и ускорява заздравяването на рани.

Когато слюнката е малко или никаква, това създава условия за образуване на депа от патогенни бактерии, особено при лоша орална хигиена или изявено пародонтално заболяване. При спадане на имунитета тези бактерии се размножават бурно и причиняват инфекции в цялата уста, включително около имплантите, които нямат естествената защита на зъбите срещу проникване на бактерии в дълбочина.

Има специални медицински проучвания за негативното влияние на алкохола върху дългосрочната преживяемост на имплантите. Резултатите от едно такова проучване от 2020 г. на екип учени са публикувани в статията „Влияние на консумацията на алкохол върху късно отпадане на зъбните импланти?“. Изследвани са 103 пациенти с общо 295 импланта при минимум 5 годишен период на проследяване. Авторите Carr, Boggess, Coburn, Rekawek, Chuang, Panchal и Ford констатират, че в сравнение с пациентите, които не консумират алкохол, при лека консумация рискът от късно отпадане на имплант се увеличава със 75%, и съответно с 200% при злоупотреба с алкохол.

В заключение можем да кажем, че при умерената консумация на алкохол от пациенти в добро здраве, в съчетание с отлична орална хигиена и редовни профилактични прегледи при зъболекар, има минимален риск от усложнения след лечение с дентални импланти.