Както при всяка хирургична интервенция, при поставяне на импланти съществуват рискове, но заради големия натрупан опит в този тип лечение и утвърдените протоколи за работа и добри практики сравнително рядко се наблюдават сериозни проблеми.

Задължително попитайте лекаря за възможните рискове и прочетете внимателно информираното съгласие, което ще получите преди операцията!

Ако имате хронични заболявания, които лекувате с постоянен прием на медикаменти, или страдате на остра фаза на някакво заболяване, задължително преди операцията информирайте лекаря, който ще поставя имплантите. Някои болестни състояния или медикаменти могат да доведат до усложнения при хирургичната интервенция: опасна хипертонична криза, анафилактичен шок, забавено или липса на съсирване на кръвта, което причинява продължително кръвотечение и др.

Въпреки, че материалите, от които са произведени имплантите и изкуствените зъби са тествани многократно за биопоносимост, в някои редки случаи са възможни алергични реакции към някоя от съставните части на материалите. Ако имате изявени алергични проблеми, особено към метали, задължително уведомете лекаря, който ще назначи алергични тестове преди операцията.

В дългосрочен план, най-често при недостатъчно добра устна хигиена или инцидент, частици от храна могат да навлязат в дълбочина покрай изкуствения зъб, където загниват и причиняват възпаление на меките тъкани. При хронични нелекувани пародонтални проблеми или след сривове в работата на имунната система е възможна бактериална инфекция в устната кухина и възпаление на меките тъкани около изкуствения зъб. Ако усетите подуване или зачервяване на венеца и/или неприятна миризма при всмукване в зоната на импланта, задължително посетете лекар за преглед и назначаване на лечение.

Ако възпалението на меките тъкани не се лекува навреме, то се пренася и върху костта около импланта, като причинява стопяване (мед. резорбция) на костната тъкан и нарушаване на срастването на импланта с околната кост. В много напреднал стадий на костна резорбция, когато 70-80% от повърхността на импланта няма контакт с околната кост, може да се стигне до разклащане и отпадане на импланта и нужда от продължително и скъпо лечение за възстановяване на загубената кост, за да може да се постави нов имплант.