Има ли болка при поставяне на дентален имплант

Лечение с дентален имплант трябва да се извършва от квалифициран специалист, който има необходимите знания и умения за успешно изпълнение на тази манипулация.

Поставянето на импланта в костта на челюстта изисква преминаване през венеца, което по същество е хирургическа интервенция, която оставя след себе си рана.

Манипулацията за поставяне на имплант се извършва най-често с локална анестезия на мястото на операцията, при което пациентът не усеща болка. Упойката се въвежда с няколко убождания със спринцовка и след няколко минути мястото загубва чувствителност към болка.

Когато наведнъж ще бъдат поставени няколко импланта и е нужно пациентът дълго време да остане с отворени челюсти или пациентът има страхове или фобии, които правят операцията с локална анестезия невъзможна, може да се използва седация, при която пациентът е контактен, но е в полусънно състояние и не изпитва болка. Седацията се осигурява от специалист-анестезиолог.

Повечето пациенти със зъбни импланти описват болката след процедурите като по-малка от тази при вадене на зъб.

Нормално е след преминаване на действието на упойките пациентът да изпитва дискомфорт – различен по интензивност оток, слабо кръвотечение, изтръпване или болка в наранените при операцията меки тъкани. Обичайно болката отшумява същия ден и много рядко продължава по-дълго. Някои пациенти предпочитат да приемат обезболяващи препарати в деня непосредствено след операцията, а други не смятат това за необходимо – зависи от индивидуалното отношение към болката и съответния праг на болка. Ако пациент има нужда от обезболяващи, имплантологът ще препоръча медикамент и схема за прием.

Болката и дискомфортът, свързани с поставянето на имплант, варират при различните пациенти и зависят от няколко фактора:

  • индивидуална чувствителност – някои хора имат по-голяма чувствителност към болка от други;
  • умения на лекаря – опитни и квалифицирани имплантолози често могат да минимизират болката и дискомфорта, като използват сперцифични хирургични техники в комбинация с подходяща анестезия;
  • вид на процедурата – дали са извадени зъби и на тяхно място незабавно са поставяне на импланти (т.нар. имедиантно имплантиране), големина на раната (колкото повече импланти се поставят в рамките на една процедура, толкова повече рани има)

Важно е да обсъдите всички притеснения относно болката и дискомфорта със зъболекаря преди процедурата и да следвате внимателно инструкциите на зъболекаря след операцията, за да насърчите заздравяването и да намалите риска от болка и дискомфорт.

В общия случай пациентите могат да се върнат към обичайния си живот още на следващия ден след операцията за поставяне на дентални импланти.