Загубата на всички зъби днес вече не е присъда, която обрича пациент на непълноценен живот!

Причините за тотално обеззъбяване може да са най-различни – общи заболявания, които влошават състоянието на зъбите; пародонтални заболявания; травма; невъзможност за грижа и навременно лечение на зъбите; лоша орална хигиена и др. Във всички случаи загубата на зъбите изправя пациентът пред два възможни избора на лечение – подвижни протези (шеговито наричани „кастанети“) или фиксиране на цялостна конструкция върху дентални импланти.

акрилни протезиТрадиционните подвижни протези са изработени от акрилна основа, към която са прикрепени изкуствени зъби. Тези протези лягат върху меките тъкани в устата и могат лесно да се свалят за почистване. Тъй като не са неподвижно фиксирани, традиционните протези могат да се местят докато се храните или говорите, което създава значителен дискомфорт. Типични усложнения, свързани с тези протези, са: проблеми с отхапването и дъвченето при хранене, разраняване на меките тъкани в устата, дискомфорт и проблеми с говора (фъфлене или променено звукоизвличане).

Фиг. 29 - Промяна на формата на лицето при обеззъбяванеПоддържаните от импланти протези решават много от проблемите и предизвикателствата на традиционните протези. Те не се движат по време на хранене или говорене и се усещат подобно на естествени зъби. В допълнение зъбните импланти имитират корени на естествени зъби, които натоварват костта и по този начин предотвратяват нейната атрофия и свързаната с това деформация на лицето.

При тотална загуба на зъби, единствено с цяла конструкция върху дентални импланти може да се постигне пълна функционална и естетична промяна, която връща здравето и самочувствието на пациента. Ефектът от такова лечение обичайно представлява драматично подобрение!

На следващите фотографии ще видите илюстрации на промяната у пациенти преди и след лечение с дентални импланти.

пълна промяна на пациент след поставяне на дентални импланти
пълна промяна на пациент след поставяне на дентални импланти
пълна промяна на пациент след поставяне на дентални импланти

Фотографиите са предоставени от д-р Виктор Жечков от София.