БЛЕСТЯЩА УСМИВКА ЗА ЕДИН ДЕН СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТИ ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

Загубата на зъби е предизвикателство, с което съвременната дентална медицина се справя успешно и предлага решения, които удовлетворяват изискванията за устойчиви във времето естетични и функционални резултати. Това означава, че след приключване на лечението пациентите не се притесняват да се усмихват и да дъвчат нормално т.е. да имат пълноценен живот.

teeths-before-after

При избор на конкретен лечебен план за пациентите е от съществено значение колко време ще бъдат без зъб до поставяне на постоянен изкуствен зъб. Това е причината специалистите да разработват специални методики за т.нар. незабавно (имедиантно) натоварване с временен изкуствен зъб.

Какво представлява незабавното натоварване на дентални импланти?

Незабавното натоварване, известно още като „Same-Day“ (от англ. на същия ден) или „Immediate Load“ (от англ. незабавно натоварване), представлява методика, при която веднага след поставяне на имплант или най-късно до 72 часа след това върху него се фиксира временен изкуствен зъб или временна протеза, ако имплантите са повече.

След 2-4 месеца, когато е завършен процеса на срастване на имплантите с костта и те могат да понесат обичайните дъвкателни усилия, изкуствените зъби се заменят с постоянни.

Каква е връзката на незабавното натоварване с оздравителните процеси след поставяне на имплант?

Незабавното натоварване, ако е изпълнено по утвърдените правила, създава минимално натоварване по оста на импланта при дъвчене, с което провокира организма да ускори остеоинтеграцията (срастването с костта) на импланта заради постоянното дразнене. Най-опростено представено организмът получава сигнал „Там трябва да се създаде стабилна конструкция, защото има натоварване при дъвкане“ и това мобилизира процесите по срастване на околната кост с повърхността на импланта.

Винаги ли може да се използва незабавно натоварване?

Незабавното натоварване на импланти е възможно само ако при поставянето им е постигната минимална механична стабилност, при която е доказано, че дъвкателните усилия няма да разклатят импланта т.е. да влошат срастването му с костта, което обичайно завършва с отпадане. Ограничението до 72 часа след поставяне на имплантите съществува, защото след този срок има рязко спадане на тяхната първична механична стабилност и не може да се осъществи успешно имедиантно натоварване.

Незабавното натоварване на единични зъби най-често се използва при загуба на резци във фронталната част т.е. там където и естетическата вреда е голяма. В тези случаи временния изкуствен зъб не трябва да контактува със срещуположните зъби при затворена захапка и пациентът не трябва да отхапва твърди храни или да стиска върху мястото на имплантиране докато трае периода на срастване на имплантите с костта.

Друг типичен случай за незабавно натоварване и при поставяне на цяла протеза при тотално обеззъбена челюст. В тази ситуация се поставят 4 или 6 импланта и до 72 часа върху тях се монтира неподвижно временна протеза, която остава в устата до приключване на срастването на имплантите с костта. При този тип лечение е нужно пациентът да консумира в първите дни течна, а в следващите седмици – мека кашообразна храна, за да не компрометира поставените импланти. При пациенти с бруксизъм това лечение непрепоръчително заради несъзнателните големи усилия на стискане на зъбите нощем.

При отдавна изгубени зъби и сериозна атрофия на челюстните кости, както и при големи костни дефекти след екстракция на зъби е нужно първо да се извърши костна регенерация за създаване на обем, който да позволи поставяне на импланти. В тези случаи заради невъзможността за поставяне на импланти няма как да се извърши и тяхното незабавно натоварване.

Какво представляват временните изкуствени зъби и протези, които се използват при незабавно натоварване?

Използването на изкуствени зъби се налага, защото веднага след операцията меките тъкани на мястото на имплантиране са възпалени. При някои пациенти подуването е минимално, но при други може да е значително. Временните зъби са компромисно решение, което трябва да хем да удовлетвори естетичната нужда пациентът да няма видима липса на зъби, хем да осигурят на възпалените тъкани пространство за успокояване и излекуване без дразнене.

Временните изкуствени зъби се произвеждат от специални пластмаси за медицинско използване. Тези материали съчетават сравнително ниска цена с добри естетични качества и здравина така, че безпроблемно да се използват до 6 месеца в устата.

Какви са предимствата на незабавното натоварване на дентални импланти?

  1. Бърз резултат

Най-очевидното предимство на този метод е бързият резултат. Пациентът получава усмивка в рамките на същия ден или до 72 часа, което не само удовлетворява естетичните изисквания, но и подобрява самочувствието.

  1. По-малко инвазивност

При отложеното натоварване е нужна втора малка хирургична операция за разкриване на импланта и поставяне на оздравителна надстройка, който да оформи меките тъкани и да ги подготви за постоянните изкуствени зъби.

При незабавното натоварване няма втора операция, а оформянето на меките тъкани може да стане по различни начини докато трае процеса на срастване на имплантите с околната кост.

  1. Удобство и комфорт

Пациентите, които получават веднага изкуствен зъб или протеза, се радват на по-голямо удобство и комфорт в ежедневието си.